Groningen in Beeld




   Home | Foto's insturen | Copyright | Contact







Ga naar een volgende willekeurige foto
Electra (Lammerburen) - De Waterwolf
Foto: Ton Sekuur  
Electra (Lammerburen) - De Waterwolf
Ga naar een volgende willekeurige foto

Gemaal De Waterwolf staat op de landtong tussen het Reitdiep en de Kommerzijlsterriet, vlakbij Lammerburen. Het gemaal is speciaal gebouwd om het overtollige water uit het achterliggende gebied af te voeren. De naam Electra is afkomstig van het vroegere waterschap dat dit gemaal beheerde. Dankzij De Waterwolf hebben bewoners in de kop van Drenthe tot aan 't Wad droge voeten en kunnen de boeren hun bedrijf uitoefenen zonder dat hun landbouwgronden onder water lopen. De bouw van het gemaal startte in 1918. In 1920, twee jaar en 3,5 miljoen gulden later, werd het gemaal in gebruik genomen. Samen met het gemaal D.F. Wouda in Tacozijl bij Lemmer was De Waterwolf destijds het grootste van Europa, en ook n van de modernste. In haar strijd tegen het water heeft het gemaal er sinds het begin van de jaren zeventig een hulpje bij: het H.D. Louwesgemaal in het Hunsingokanaal bij Zoutkamp, dat duizend kubieke meter water per minuut aankan.
Architect van het gemaal was Willem Reitsema (1885-1963) uit Leens.




Geplaatst op 15-3-2006    Gemaakt op 14-3-2006


  Permalink
  








  Contactformulier

 


Gebruik onderstaand formulier om uw opmerkingen over Groningen in Beeld aan ons door te geven.



Uw volledige -echte- naam: (verplicht)



Plaats: (verplicht)



Uw e-mailadres: (verplicht)



Uw opmerking(en): (max. 500 tekens)



tekens over
 

This Is CAPTCHA Image Klik om andere code te kiezen



Vergeet niet de captcha-code over te nemen in het veld ernaast.



  Copyright

 


Alle foto's op de Groningen in Beeld-site zijn eigendom van -en vallen onder het copyright van- de vermelde fotografen. Hun rechten zijn beschermd conform de wettelijke bepalingen.

Het herpubliceren van deze foto's door derden is in geen enkel geval toegestaan, tenzij daarvoor door de fotograaf expliciet toestemming is verleend. Om praktische redenen is het voor RTV Noord niet mogelijk om te bemiddelen tussen derden en de fotografen.

Groningen in Beeld is een subsite van RTV Noord. De copyrightbepalingen van RTV Noord zijn daarmee ook van toepassing op deze subsite.

[Klik hier voor de copyrighttekst van RTVNoord.nl -->]



  Groningen in Beeld: het project

 


De provincie Groningen heeft veel fraaie plekjes. RTV Noord brengt met deze fotocollectie van 10059 foto's de provincie tussen begin 2005 en eind 2015 in beeld voor iedereen die een gemeente, een stad, een dorp, een straat, een gebouw of een streek in onze provincie wil bekijken.




  Direct naar een gemeente

 

De gemeentenkaart van Groningen Gemeente Appingedam Gemeente Bedum Gemeente Bellingwedde Gemeente Delfzijl Gemeente De Marne Gemeente Eemsmond Gemeente Eemsmond Gemeente Eemsmond Gemeente Eemsmond Gemeente Groningen Gemeente Grootegast Gemeente Haren Gemeente Hoogezand-Sappemeer Gemeente Leek Gemeente Loppersum Gemeente Marum Gemeente Menterwolde Gemeente Pekela Gemeente Slochteren Gemeente Stadskanaal Gemeente Ten Boer Gemeente Veendam Gemeente Vlagtwedde Gemeente Oldambt Gemeente Winsum Gemeente Zuidhorn Gemeente Schiermonnikoog (Friesland)


  Zoeken in de foto's

 



U kunt naar een plaats zoeken door hieronder de naam of een deel van de naam (minimaal vier letters) in te voeren. Tegelijkertijd worden ook de tekst bij de foto's doorzocht.






Minimaal vier letters opgeven.




  Zoek een fotograaf

 


Vindt u de foto's van een van de fotografen opvallen, dan kunt u ook zoeken naar andere foto's van dezelfde fotograaf. Geef daarvoor de naam of een deel van de naam (minimaal vier letters) op.






Minimaal vier letters opgeven.



Volg Groningen in Beeld op Twitter
RSS-feed van Groningen in Beeld


2018 RTV Noord | Copyright en disclaimer | Regels voor het reageren | Algemene spel- en actievoorwaarden